четвртак, 26. јун 2014.

Baklava sa višnjama



POTREBNO:


  • 500g tankih kora za baklavu
  • 1kg očišćenih višanja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika pšeničnog griza
  • Jedna soljica ulja
  • 700g šećera
  • Dve čaše vode



PRIPREMA:

   Uzeti jednu koru, poprskati uljem, preko staviti drugu koru i nju poprskati uljem i preko nje staviti treću koru poprskati uljem i na ivici poredjati višnje (kao na slici). Posipati višnje sa 1/2 kašike šećera i 1/2 kašike griza. Urolati i redjati u pleh. Postupak ponavljati sve dok se ne istoreše sve kore i višnje. Nakon toga, nozem iseći jufkice. Na mestima gde je isečeno, posipati uljem. Peći u rerni na 180 stepeni oko 40-tak minuta. Dok se peče baklava, kuvajte šećer (700g) sa vodom (dve čaše), da dostigne gustinu kao za slatko. Vrelu pečenu baklavu, preliti vrelim sirupom. Sačekati da se ohladi i poslužiti.


PRIJATNO